Argentina
Argentina
Do Argentiny přivezli keře révy vinné v 16. století španělští kolonizátoři.
Svou dnešní podobu získaly argentinské vinařské oblasti ve druhé polovině 19. století díky velkému přílivu evropských přistěhovalců.
Vzhledem k přírodním vlivům se pěstování révy vinné omezuje na oblasti v podhůří. Je zde nutné umělé zavlažování, díky němuž je však možná regulace a nastolení ideálních podmínek pro růst i dozrávání hroznů. Navíc voda z And je plná minerálů a dalších potřebných látek, které kvalitu révy ještě zvyšují. Opomenout nesmíme ani sluneční svit, kterého vinice mají dostatek téměř po celý rok. Výsledkem je vysoká cukernatost, díky které není nutné doslazování. V Argentině je dokonce zakázané.
Nejznámější a nejrozlehlejší vinařskou oblastí je Mendoza, následuje Rio Negro, které se nachází na okraji Patagonie a další, menší oblasti. Nejslavnější, a pro argentinské vinařství nejtypičtější odrůdou je Malbec, který zde dává tmavá, nádherná, plná, komplexní vína. Dalšími modrými odrůdami jsou např. Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Pinot noir, Barbera, a Syrah. Hlavní domácí bílou odrůdou je pak Torrontés, pěstuje se také Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon blanc.